Vi hjälper Dig köpa bostad

Det Du ska tänka på vid köp av bostadsrätt och villa

Köp bostad med oss

Vi finns här för att hjälpa Dig med de olika frågeställningar som dyker upp när Du ska köpa en bostad. Det kan gälla ekonomi, budgivning och vad man behöver tänka på.

Vi vill att det ska kännas tryggt när du köper en villa, bostadsrätt, fritidshus, tomt eller fastighet genom oss. Alla våra mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Ekonomi

 • För att se vad Ditt boende kommer kosta gör Du en bolånekalkyl. Räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och höjningar av räntan. Du kan göra en bolånekalkyl på Konsumenternas webbplats.

 • Gör en ansökan om ett lånelöfte. Med ett lånelöfte vet Du på förhand hur mycket Du kan låna. Ett lånelöfte kostar inget och är inte bindande men är tidsbegränsad. Du kan jämföra och ansöka om lånelöfte på Compricers webbplats.

Köpa bostadsrätt

 • Du ska undersöka bostadsrätten. Titta under mattor, bakom tavlor och skruva på kranar med mera. Känner du dig osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman som kan ge ett bättre beslutunderlag.

 • Kolla på lägenheten flera gånger. Det går inte att i efterhand klaga på saker som Du hade kunnat upptäcka.

 • När Du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening. En bostadsrättsförening äger den fastighet som bostadsrätten ligger i. Gå igenom årsredovisningen och se om ekonomin är stabil för bostadsrättsföreningen. Detta påverkar månadsavgiften för bostaden.

Mer information om köp av bostadsrätt hos Hallå konsument.

Köpa villa/radhus

 • Du ska undersöka huset. Som köpare har Du undersökningsplikt när Du köper ett hus enligt jordabalken. Det går inte att få ersättning av säljaren i efterhand för fel som Du har missat. Du kan anlita en besiktningsman för att hjälpa Dig att uppfylla Din undersökningsplikt. En besiktningsman hjälper Dig att få ett bättre beslutsunderlag.

 • Huset kan marknadsföras och säljas som besiktat. Tänk på att även om en besiktning är gjord har Du som köpare kvar Din undersökningsplikt.

 • Att köpa och äga ett hus kostar en hel del pengar. Fundera över vilka kostnader Du kommer ha för huset. Du kan skapa en budget för oförutsedda kostnader.

Mer information om köp av hus hos Hallå konsument.

Budgivning

 • Vi använder oss av öppen budgivning. Det flesta budgivningar är öppna. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till ansvarig fastighetsmäklare. Det högsta högsta budet redovisas sedan av fastighetsmäklaren till säljaren och till övriga budgivare.

 • En säljare har alltid fri prövningsrätt. Den behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet.

 • Ett bud är inte juridiskt bindande. Du är inte bunden att köpa bostaden eller fastigheten även om Du vunnit budgivningen.

Mer information om budgivning hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Mer information om hur vi hanterar budgivning.

Ring oss på 070 – 28 28 000 eller fyll i formuläret så hjälper vi Dig till en bättre bostadsaffär.

Kontakt


Hur kan vi hjälpa Dig?

Du har 500 tecken kvar
Ta del av vår integritetspolicy