Köp bostad med oss

Vi hjälper Dig köpa bostad. Vi finns här för att hjälpa Dig med de olika frågeställningar som dyker upp när Du ska köpa en bostad. Det kan gälla hur man hittar bostad, ekonomi, budgivning och vad man behöver tänka på.

Börja med att söka

Börja med att söka efter Din nya bostad. Vilket läge, skick och prisklass kan Du tänka dig? Det är bra att besvara dessa frågor innan man börjar söka. Tänk på att det kan ta tid innan Du hittar rätt. Det är därför bra att vara ute i god tid när Du ska hitta Din nya bostad.

Du kan söka bland våra objekt för att se om Du hittar något boende som passar Dig.

Vi rekommenderar också att söka på booli.se. Booli har Sveriges största samlade utbud av bostäder till salu. De har även många kommande objekt inom kategorin ”På gång”. Hos Booli kan Du få epost-uppdateringar om när alla fastighetsmäklare lägger ut ett objekt som passar Dig.

Ekonomi

 • Gör en bolånekalkyl för att se vad Ditt boende kommer att kosta. Räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och höjningar av räntan. Du kan göra en bolånekalkyl på Konsumenternas webbplats.

  Konsumenternas.se ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor.

 • Gör en ansökan om ett lånelöfte. Med ett lånelöfte vet Du på förhand hur mycket Du kan låna. Ett lånelöfte kostar inget och är inte bindande men är tidsbegränsad. Du kan jämföra och ansöka om lånelöfte på Compricers webbplats.

  Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Tjänsten är helt kostnadsfri. Jonas Nilsson Fastighetsförmedling har inget samarbete med Compricer.

Köpa bostadsrätt

 • Du ska undersöka bostadsrätten. Titta under mattor, bakom tavlor och skruva på kranar med mera. Känner du dig osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman som kan ge ett bättre beslutunderlag.

 • Kolla på bostaden flera gånger. Det går inte att i efterhand klaga på saker som Du hade kunnat upptäcka.

 • Gå igenom årsredovisningen för bostadsrättsföreningen och se om ekonomin är stabil. Detta påverkar månadsavgiften för bostaden. När Du köper en bostadsrätt blir Du medlem i en bostadsrättsförening. En bostadsrättsförening äger den fastighet som bostadsrätten ligger i.

Mer information om köp av bostadsrätt hos Hallå konsument.

Köpa villa/radhus

 • Du ska undersöka huset. Som köpare har Du undersökningsplikt när Du köper ett hus enligt jordabalken. Det går inte att få ersättning av säljaren i efterhand för fel som Du har missat. Du kan anlita en besiktningsman för att hjälpa Dig att uppfylla Din undersökningsplikt. En besiktningsman hjälper Dig att få ett bättre beslutsunderlag.

 • Huset kan marknadsföras och säljas som besiktat. Tänk på att även om en besiktning är gjord har Du som köpare kvar Din undersökningsplikt.

 • Det kostar en hel del pengar att köpa och äga ett hus. Fundera över vilka kostnader Du kommer ha för huset. Du kan skapa en budget för oförutsedda kostnader.

Mer information om köp av hus hos Hallå konsument.

Budgivning

 • Vi använder oss av öppen budgivning. Det flesta budgivningar är öppna. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till ansvarig fastighetsmäklare. Det högsta högsta budet redovisas sedan av fastighetsmäklaren till säljaren och till övriga budgivare.

 • En säljare har alltid fri prövningsrätt. Den behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet.

 • Ett bud är inte juridiskt bindande. Du är inte bunden att köpa bostaden eller fastigheten även om Du vunnit budgivningen.

Mer information om budgivning hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Mer information om hur vi hanterar budgivning.

Kontakta oss

Telefontid måndag till fredag kl 09:00 till 17:00.

Email:
info [at] jnf [dot] se

Hur kan vi hjälpa Dig?

Hur kan vi hjälpa Dig?


Ta del av vår integritetspolicy